Ένα από τα πιο φιλόδοξα δημόσια έργα που πρέπει να προσέξουμε στα Ιωάννινα είναι η συνολική ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα, ένα σημαντικό εγχείρημα που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευελπιστεί να γίνει πρότυπο για τα έξυπνα πάρκα ανά τη χώρα. Αυτή η εκτεταμένη προσπάθεια δεν έχει σχεδιαστεί μόνο για να ανανεώσει τον χώρο πρασίνου, αλλά στοχεύει επίσης στην ενσωμάτωση τεχνολογίας αιχμής, με στόχο να καταστήσει το πάρκο πρότυπο για σύγχρονους, βιώσιμους αστικούς χώρους. Σήμερα, ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου ανακοίνωσε κομβικές προόδους σε αυτό το φιλόδοξο έργο, ρίχνοντας φως στην πολύπλευρη φύση του.
Νωρίτερα φέτος, τον Φεβρουάριο του 2023, ξεκίνησε ο δημόσιος διαγωνισμός για αυτήν την ανάπλαση, ο οποίος προέβλεπε έναν σημαντικό προϋπολογισμό της τάξεως των 8.040.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.
Σε επακόλουθη εξέλιξη που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών επέλεξε έναν δοκιμαστικό ανάδοχο για το έργο. Μειοδότης αναδείχτηκε η «Τεχνική Ανάπτυξη ΑΤΕΒΕ», η οποία προσέφερε τις υπηρεσίες της έναντι του ποσού της έκπτωσης των 6.856.208 ευρώ, που αντιστοιχεί σε έκπτωση 14,8 τοις εκατό από τον αρχικό προϋπολογισμό. Προς το παρόν, η σύμβαση αναμένεται να ολοκληρωθεί, εν αναμονή της εξέτασης και έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως επιβεβαίωσε ο Δήμος.
Ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου αποκάλυψε ότι έχει υπογραφεί η σύμβαση για το πρώτο υποέργο, με επίκεντρο τις έξυπνες εφαρμογές. Αυτό το τμήμα του έργου έχει αρχικό εκτιμώμενο προϋπολογισμό 707.000 ευρώ, αλλά το τελικό ποσό της σύμβασης ανέρχεται σε 696.000 ευρώ.
Οι εν λόγω έξυπνες εφαρμογές είναι ολοκληρωμένες και καλά μελετημένες. Περιλαμβάνουν την κατασκευή πέντε έξυπνων σταθμών ανάπαυσης, γνωστών και ως Smart Benches, και δύο διαδραστικών περιπτέρων πληροφοριών. Επιπλέον, το πάρκο θα διαθέτει μια έξυπνη διάβαση πεζών, μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών κήπων, ένα εξελιγμένο σύστημα διαχείρισης άρδευσης και έναν μηχανισμό πυρανίχνευσης για να βοηθήσει στην πολιτική προστασία. Συμπληρωματικά, σημεία πρόσβασης WiFi θα είναι διάσπαρτα σε όλο το πάρκο για να παρέχουν συνδεσιμότητα.
Εκτός από τις έξυπνες τεχνολογίες, το έργο έχει και μια δεύτερη επιμέρους συνιστώσα, η οποία αφορά την υπογειοποίηση των ηλεκτρικών δικτύων της ΔΕΗ, που επίσης χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πέρα από τις τεχνολογικές βελτιώσεις και τις ηλεκτρολογικές εργασίες, το κύριο έργο περιλαμβάνει πολλά άλλα βασικά στοιχεία. Αυτά περιλαμβάνουν τον επανασχεδιασμό δύο βασικών εισόδων του πάρκου, την πλήρη αναμόρφωση του υφιστάμενου δικτύου μονοπατιών και την κατασκευή εκπαιδευτικών κήπων και χλοοτάπητα. Στα σχέδια περιλαμβάνονται επίσης υπαίθριο γυμναστήριο, πάρκο για κατοικίδια, χώροι στάθμευσης και πολιτιστικοί χώροι που περιβάλλουν μια μεγάλη λίμνη. Δεν θα λείπουν συστήματα σκίασης για να προσφέρουν στους επισκέπτες σκιά ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επιπλέον, το κεντρικό κτίριο εντός του πάρκου θα μετατραπεί σε καφέ-εστιατόριο, διατηρώντας την προηγούμενη χρησιμότητα του ενώ θα αντικατασταθεί η μεταλλική στέγη.
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος κύριος Παπαγεωργίου, η ενσωμάτωση έξυπνων λύσεων όχι μόνο καθιστά το Πάρκο Πυρσινέλλα πιο φιλικό προς τον χρήστη τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες, αλλά το εξοπλίζει με προληπτικά μέτρα έναντι πιθανών κινδύνων πυρκαγιάς. Συνέχισε σημειώνοντας πως αυτός ο περιεκτικός μετασχηματισμός ουσιαστικά δίνει στα Ιωάννινα έναν νέο «πνεύμονα», αναζωογονώντας τον αστικό χώρο με τρόπο έξυπνο και βιώσιμο.
Η ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα είναι ένα έργο που καλύπτει όλα τα επίπεδα, έτοιμο να θέσει ένα νέο πρότυπο για τους δημόσιους χώρους στην εποχή των έξυπνων πόλεων. Με σημαντική οικονομική υποστήριξη και ένα προσεκτικά σχεδιασμένο σχέδιο, αυτή η προσπάθεια έχει τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσει τα αστικά πάρκα για τον 21ο αιώνα. Οι Γιαννιώτες, αλλά και οι επισκέπτες τους, έχουν πολλά να περιμένουν καθώς αυτή η μεταμόρφωση υπόσχεται να επιφέρει όχι μόνο αισθητικές βελτιώσεις αλλά και υψηλότερη ποιότητα ζωής.
Καθώς η αστικοποίηση εντείνεται και η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται, η έννοια των «έξυπνων πάρκων» έχει αναδειχθεί ως τάση στο τοπίο και τον αστικό σχεδιασμό. Αυτά τα πάρκα ενσωματώνουν τη σύγχρονη τεχνολογία με βιώσιμες πρακτικές, με τελικό στόχο τη βελτίωση της εμπειρίας για τους χρήστες, τον εξορθολογισμό της συντήρησης και την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Και σίγουρα υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την μετατροπή ενός πάρκου σε «έξυπνο πάρκο».
Σήμερα, η συνδεσιμότητα είναι σχεδόν εξίσου θεμελιώδης με την ηλεκτρική ενέργεια. Η παροχή σημείων πρόσβασης WiFi υψηλής ταχύτητας σε όλο το πάρκο μπορεί να προσφέρει άνεση στους επισκέπτες που θέλουν να εργαστούν, να κοινωνικοποιηθούν ή να βρουν πληροφορίες στο διαδίκτυο.
Εξοπλισμένοι με ηλιακούς συλλέκτες, σημεία φόρτισης και μερικές φορές ακόμη και ενσωματωμένο WiFi, οι έξυπνοι πάγκοι προσφέρουν περισσότερα από ένα μέρος για να καθίσετε. Αυτά τα παγκάκια μπορούν επίσης να συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τη χρήση του πάρκου και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Τα ψηφιακά περίπτερα μπορούν να εξυπηρετήσουν πολλαπλούς σκοπούς, από την παροχή χαρτών και πληροφοριών για το πάρκο έως τη δυνατότητα στους χρήστες να δώσουν άμεσα σχόλια σχετικά με την εμπειρία τους.
Τα έξυπνα συστήματα φωτισμού μπορούν να είναι ενεργειακά αποδοτικά και προσαρμοστικά, φωτίζοντας περιοχές του πάρκου με βάση την ώρα της ημέρας ή τους αισθητήρες κίνησης.
Ενσωματώστε κάμερες CCTV και κουμπιά κλήσης έκτακτης ανάγκης που είναι συνδεδεμένα με τις τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να ενισχύσουν την ασφάλεια του πάρκου και να προσφέρουν στους επισκέπτες ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας.
Ένα αυτοματοποιημένο σύστημα άρδευσης που ανταποκρίνεται στις καιρικές συνθήκες μπορεί να βοηθήσει πολύ στην εξοικονόμηση νερού. Αυτά τα συστήματα μπορούν να προσαρμοστούν βάσει δεδομένων καιρού σε πραγματικό χρόνο, διασφαλίζοντας ότι τα φυτά ποτίζονται αποτελεσματικά.
Χρησιμοποιήστε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ηλιακή ή αιολική ενέργεια, για τη λειτουργία του πάρκου. Τα ηλιακά πάνελ θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στο σχεδιασμό κτιρίων, φωτιστικών, ακόμη και έξυπνων πάγκων.
Τοποθετήστε έξυπνους κάδους απορριμμάτων που ειδοποιούν τα συνεργεία συντήρησης όταν είναι γεμάτοι, μειώνοντας τη συχνότητα και το κόστος συλλογής απορριμμάτων.
Οι αισθητήρες Internet of Things (IoT) μπορούν να αναπτυχθούν σε όλο το πάρκο για τη συλλογή διαφόρων τύπων δεδομένων, από την κίνηση των πεζών και τη χρήση του πάγκου έως τις περιβαλλοντικές συνθήκες όπως η ποιότητα του αέρα και η θερμοκρασία.
Όλα τα δεδομένα που συλλέγονται μπορούν να διοχετευθούν σε μια κεντρική πλατφόρμα αναλυτικών στοιχείων. Αυτά τα δεδομένα μπορεί να είναι ανεκτίμητα για τη συνεχή συντήρηση, τις μελλοντικές βελτιώσεις του πάρκου και την επίδειξη του αντίκτυπου του πάρκου στα ενδιαφερόμενα μέρη.
Διαδραστικές εμπειρίες όπως μονοπάτια AR ή εκπαιδευτικά προγράμματα VR μπορούν να κάνουν το πάρκο πιο ελκυστικό για τους επισκέπτες.
Παρέχετε εξοπλισμό υπαίθριου γυμναστηρίου και συνδέστε τον σε μια εφαρμογή που μπορούν να κατεβάσουν οι επισκέπτες του πάρκου για να παρακολουθούν τις δραστηριότητές τους και τις μετρήσεις υγείας τους.
Τέλος, όπως σε κάθε πάρκο «έξυπνο» ή μή, δεν πρέπει να λείπουν τα συστήματα σκίασης όπως τέντες ή πέργκολες, τοποθετημένα σε διάφορα σημεία έτσι ώστε να προσφέρουν σκιά στους επισκέπτες του πάρκου. Για τα τραπεζοκαθίσματα που οι επισκέπτες μπορούν να απολαμβάνουν τα σνακ τους ή το γεύμα τους, προτείνεται η εγκατάσταση ομπρελών με δείκτη προστασίας UV.