Στα σύγχρονα αστικά τοπία, η φασαρία της πόλης συχνά μονοπωλεί την προσοχή μας, αφήνοντάς μας ελάχιστες ευκαιρίες να ασχοληθούμε με τη φύση. Η Αθήνα, μια πολυσύχναστη μητρόπολη, προσφέρει ένα ουσιαστικό παράδειγμα του πόσο απαιτητική μπορεί να είναι η σύγχρονη ζωή σε αντίθεση με την έμφυτη ανάγκη μας για φυσικές εμπειρίες. Ευτυχώς, τα αναδυόμενα επιστημονικά στοιχεία επιβεβαιώνουν τη μακροχρόνια πεποίθηση ότι η αλληλεπίδραση με τη φύση, έστω και για λίγο, μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική μας υγεία.
Η συμβιωτική σχέση ανθρώπου και φύσης αποτελεί αντικείμενο ίντριγκας και μελέτης εδώ και χρόνια. Πράγματι, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Positive Psychology υποστηρίζει την ιδέα ότι ακόμη και μια πεντάλεπτη παραμονή σε ένα πράσινο περιβάλλον μπορεί να ανεβάσει σημαντικά τη διάθεσή μας. Αυτό δεν είναι απλώς μια ενστικτώδης κατανόηση ότι μια χαλαρή βόλτα σε ένα πάρκο είναι αναζωογονητική, αλλά υποστηρίζεται από εμπειρικά στοιχεία που δείχνουν τις θετικές επιπτώσεις που έχουν τέτοιες δεσμεύσεις στη συνολική μας ευημερία.
Για τους κατοίκους μεγάλων αστικών κέντρων όπως η Αθήνα, η καθημερινότητα συχνά λειτουργεί ως τρομερό εμπόδιο σε αυτές τις εμπειρίες που βασίζονται στην επαφή με τη φύση. Ανάμεσα στον λαβύρινθο των ψηλών και μουντών κτιρίων, της κυκλοφοριακής συμφόρησης και των επαγγελματικών υποχρεώσεων υψηλών οκτανίων, η εύρεση χρόνου και χώρου για φυσικές αποδράσεις μοιάζει περισσότερο με πολυτέλεια παρά με εφικτό καθημερινό φαινόμενο. Τότε τίθεται το ερώτημα: Πώς μπορούμε να κάνουμε τη φύση προσβάσιμη και ευχάριστη στην καθημερινότητά μας;
Σε μια εμπνευσμένη πρωτοβουλία για να γεφυρώσει αυτό το χάσμα, η P&G, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Γης και φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ξεκίνησε το πρόγραμμα «Δημιουργούμε πάρκα τσέπης, κάνουμε τις πόλεις μας πιο βιώσιμες». Η πρωτοβουλία αυτή εγκαινιάστηκε στις αρχές του 2021 και επικεντρώνεται στην κατασκευή πάρκων τσέπης σε διάφορες γειτονιές, ιδιαίτερα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα. Μέσα σε ένα αξιοσημείωτο διάστημα λιγότερο από τρία χρόνια, αυτό το πρόγραμμα έχει πρασινίσει επιτυχώς 20 γειτονιές. Το επίτευγμα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι η συνολική έκταση που καλύπτεται ανέρχεται σε 7.160 τετραγωνικά μέτρα, που ισοδυναμεί με 17 γήπεδα μπάσκετ, κατοικημένα με προσθήκη 11.500 δέντρων και φυτών.
Αυτό που διακρίνει αυτήν την πρωτοβουλία είναι η προσήλωσή της στις αρχές της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας. Κάθε πάρκο είναι σχολαστικά σχεδιασμένο και κατασκευασμένο με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, πολλά από τα οποία επαναχρησιμοποιούνται ή είναι ανακυκλώσιμα. Τα πάρκα όχι μόνο αποτελούν καταφύγιο για τους κατοίκους, αλλά χρησιμεύουν και ως καταφύγιο για την τοπική άγρια ζωή. Ξύλινες φωλιές πουλιών που κοσμούν τα δέντρα προσθέτουν μια αρμονική πινελιά, γεμίζοντας συχνά τον αέρα με χαρούμενο τραγούδι πουλιών, ιδιαίτερα απολαυστικό κατά τα μεσημεριανά διαλείμματα.
Επιπλέον, αυτά τα πάρκα τσέπης κάνουν περισσότερα από το να προσφέρουν απλώς έναν χώρο πρασίνου. Συμβάλλουν ενεργά στην ενίσχυση της αίσθησης της κοινότητας μεταξύ των κατοίκων της περιοχής. Όταν ένα άτομο παίρνει την πρωτοβουλία να ασχοληθεί με αυτούς τους δημόσιους χώρους πρασίνου, δημιουργεί ένα προηγούμενο που ενθαρρύνει άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Κατά συνέπεια, αυτά τα πάρκα δεν είναι απλώς μπαλώματα πράσινου. Είναι καταλύτες της κοινότητας που ενθαρρύνουν τα άτομα να σταματήσουν τους σκληρούς καθημερινούς ρυθμούς, να συνδεθούν και να ανανεωθούν, όλα αυτά ενώ επωφελούνται από τις αναπλαστικές ιδιότητες της φύσης.
Το πρόγραμμα «Δημιουργούμε πάρκα τσέπης, κάνουμε τις πόλεις μας πιο βιώσιμες» προσφέρει ένα συναρπαστικό σχέδιο για το πώς οι αστικοί χώροι μπορούν να ενσωματώσουν τη φύση στον ιστό τους. Μέσω μιας συνεργιστικής συνεργασίας μεταξύ εταιρειών, τοπικής αυτοδιοίκησης και περιβαλλοντικών οργανώσεων, κάνουμε σημαντικά βήματα προς μια πιο βιώσιμη, υγιή και προσανατολισμένη στην κοινότητα αστική διαβίωση. Δεδομένου του αυξανόμενου όγκου στοιχείων που τονίζουν τη θετική επίδραση της φύσης στην ευημερία, τέτοιες πρωτοβουλίες δεν είναι απλώς αισθητικές αναβαθμίσεις, αλλά κρίσιμες παρεμβάσεις για τη δημόσια υγεία τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.
Και με το ελάχιστο οικονομικό κόστος. Ένας χώρος μπορεί εύκολα και οικονομικά να πρασινίσει, φυτεύοντας τα κατάλληλα δέντρα και φυτά. Τοποθετώντας παγκάκια και συστήματα σκίασης όπως πέργκολες, τέντες ή ακόμα και ομπρέλες κήπου, οι πολίτες έχουν τη δυνατότηνα να απολαμβάνουν τα πάρκα τσέπης σε όλες τις καιρικές συνθήκες.