Καθώς το φθινόπωρο βρίσκεται στη μέση του στη χώρα μας, η επιθυμία για ταξίδια παραμένει έντονη, αν και χαρακτηρίζεται από μια νέα λιτότητα που έγινε ιδιαίτερα αισθητή το πρόσφατο Σαββατοκύριακο της 28ης Οκτωβρίου όπου σε γενικές γραμμές εορταστικό διήμερο δεν ήταν τόσο αρνητικό για τις επιχειρήσεις εστίασης. Αυτή η σύνεση αντικατοπτρίζεται σε μια ποικιλία αναδυόμενων καταναλωτικών συμπεριφορών — που κυμαίνονται από ημερήσιες εκδρομές έως κρατήσεις της τελευταίας στιγμής — σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστούν καλύτερες τιμές δωματίων. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτρης Καραλής, στοχάζεται αυτές τις μεταβαλλόμενες δυναμικές και τις επιπτώσεις τους στον ξενοδοχειακό κλάδο της περιοχής.
Η φθινοπωρινή περίοδος, η οποία παραδοσιακά σηματοδοτείται από το Σαββατοκύριακο της 28ης Οκτωβρίου, άνοιξε με ένα κλαψούρισμα και όχι με κρότο. Σύμφωνα με τον Καραλή, τα ξενοδοχεία στη Μεσσηνία κατέγραψαν θλιβερή πληρότητα μόλις 30-35 τοις εκατό. Παρά την ευνοϊκή πρόγνωση του καιρού για την περιοχή, δεν υπήρξε αντίστοιχη άνοδος στις κρατήσεις ξενοδοχείων. Το δημόσιο συμφέρον φαίνεται να είναι υποτονικό, δυνητικά καθοδηγούμενο από οικονομικές ανησυχίες.
Ο κύριος Καραλής ανέφερε επίσης ότι το εναπομείναν ενδιαφέρον για διανυκτέρευση επικεντρώνεται κυρίως στην Καλαμάτα, το κέντρο του νομού Μεσσηνίας. Δυστυχώς, αυτό δεν ήταν αρκετό για να συντηρήσει πολλά ξενοδοχεία, τα περισσότερα από τα οποία έχουν κλείσει μετά το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου. Ο κύριος Καραλής προβλέπει ότι θα ακολουθήσουν και άλλα πολλά, καθώς το κόστος για να μείνουν ανοιχτά τα ξενοδοχεία με τόσο χαμηλά ποσοστά πληρότητας είναι απαγορευτικά υψηλό.
Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τα παραδοσιακά ξενοδοχεία, σύμφωνα με τον κύριο Δημήτρη Καραλή, είναι η άνοδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Αυτό όχι μόνο επηρεάζει την πληρότητα των ξενοδοχείων, αλλά εισάγει και οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις που χρήζουν σοβαρού προβληματισμού. Σε σύγκριση με τα ξενοδοχεία, αυτά τα καταλύματα έχουν σημαντικά χαμηλότερο γενικό κόστος, δίνοντάς τους ένα πλεονέκτημα στο τρέχον κλίμα.
Ο πρόεδρτος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας τονίζει την ανισότητα αυτής της κατάστασης, λέγοντας πως χρειάζεται τουλάχιστον εννέα μέλη του προσωπικού για να διατηρήσει το ξενοδοχείο του σε λειτουργία, και αυτό δεν λαμβάνει υπόψη τα πάγια, αδιαπραγμάτευτα έξοδα που έχουν με αποτέλεσμα η ζυγαριά να γέρνει δυσμενώς εναντίον τους.
Αντίθετα, ο κύριος Ανδρέας Ζαγάκος από τον Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας περιμένει ένα αρκετά καλό Σαββατοκύριακο, κυρίως λόγω του ευνοϊκού καιρού. Μάλιστα οι επιχειρήσεις εστίασης έχουν μονίμως ανοιχτές τις ομπρέλες για εστιατόρια ή αντίστοιχα τις ομπρέλες για καφετέριες στα εξωτερικά τους τραπεζοκαθίσματα καθώς ο ήλιος παραμένει καυτός. Τονίζει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, ο καιρός είναι που πιθανότατα θα υπαγορεύσει τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Ωστόσο, αναγνωρίζει επίσης τον περιορισμένο χαρακτήρα των κρατήσεων για το Σαββατοκύριακο της 28ης Οκτωβρίου.
Ο κύριος Ζαγάκος αναφέρει πως με την κοινωνικοοικονομική αβεβαιότητα να διαφαίνεται πάνω μας, οι άνθρωποι είναι επιφυλακτικοί για τα μελλοντικά έξοδα. Ο καλός καιρός, ωστόσο, επηρεάζει θετικά. Συνεχίζει λέγοντας πως βλέπουν ανθρώπους να κάνουν ημερήσιες εκδρομές από την Αθήνα, να επιβιβάζονται νωρίς το πρωί και να επιστρέφουν αργά το απόγευμα και πως για αυτούς, η διαδρομή των δυόμισι ωρών προς κάθε κατεύθυνση δεν είναι ανασταλτικός. Κλείνει υποστηρίζοντας πως πολλοί άνθρωποι στην Καλαμάτα φαίνονται επίσης ικανοποιημένοι με το να βγαίνουν απλώς για μια βόλτα.
Η μετατόπιση της καταναλωτικής συμπεριφοράς, σε συνδυασμό με τις κοινωνικοοικονομικές αβεβαιότητες, επαναπροσδιορίζουν το τοπίο φιλοξενίας στη Μεσσηνία. Τα ξενοδοχεία αγωνίζονται να παραμείνουν στη ζωή εν μέσω αυτών των αλλαγών, καθώς οι ταξιδιώτες βασίζονται όλο και περισσότερο σε βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις ή διαμονή με φίλους και συγγενείς. Αν και ο καλός καιρός μπορεί να προσφέρει κάποια ανάπαυλα, η ευρύτερη εικόνα απαιτεί μια πιο κριτική ματιά στο πώς τα παραδοσιακά καταλύματα μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτούς τους μεταβαλλόμενους καιρούς. Τόσο ο Καραλής όσο και ο Ζαγάκος συμφωνούν ότι η κατανόηση αυτών των τάσεων είναι το κλειδί για τον προγραμματισμό για τους αβέβαιους μήνες που έρχονται.