Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ολοένα και πιο δημοφιλής προορισμός για τους τουρίστες, σπάζοντας σταθερά ρεκόρ τόσο σε αφίξεις όσο και σε ταξιδιωτικές εισπράξεις. Αυτή η τάση συνεχίστηκε τον Οκτώβριο, με τη χώρα μας να σημειώνει υψηλά όλων των εποχών σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, ιδιαίτερα το 2019 και το 2022.
Τα στοιχεία που παρέχει το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) προσφέρουν μια ολοκληρωμένη επισκόπηση αυτής της ανάπτυξης. Μόνο τον Οκτώβριο, η Ελλάδα υποδέχθηκε 2 εκατομμύρια αφίξεις, αύξηση 11,0 τοις εκατό από τον Οκτώβριο του 2022 και σημαντική άνοδο 24,5 τοις εκατό από τον Οκτώβριο του 2019. Αυτή η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών είναι ενδεικτική της αυξανόμενης απήχησης της Ελλάδας ως ταξιδιωτικού προορισμού όλο το χρόνο, όχι μόνο ως καλοκαιρινό hotspot.
Κοιτάζοντας την ευρύτερη εικόνα, από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2023, η Ελλάδα κατέγραψε ένα εκπληκτικό νούμερο των 23,0 εκατομμύρια διεθνών αεροπορικών αφίξεων. Αυτός ο αριθμός όχι μόνο ξεπερνά τους αριθμούς από την ίδια περίοδο του 2022, αλλά παρουσιάζει επίσης μια εντυπωσιακή αύξηση 11,5 τοις εκατό, μεταφραζόμενη σε επιπλέον 2,4 εκατομμύρια αφίξεις. Ακόμη και σε σύγκριση με την προπανδημική περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2019, υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση της τάξεως του 12 τοις εκατό.
Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ως η κύρια πύλη της χώρας, γνώρισε φυσικά τη σημαντικότερη εισροή. Αντιπροσώπευε 6,3 εκατομμύρια από αυτές τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, σημειώνοντας αύξηση 28,4 τοις εκατό (ή 1,4 εκατομμύρια επιπλέον αφίξεις). Ακολούθησε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, με αύξηση 20,3 τοις εκατό, αντιπροσωπεύοντας 2,1 εκατομμύρια διεθνείς αεροπορικές αφίξεις και επιπλέον 355.000 επισκέπτες.
Αξιοσημείωτες αυξήσεις κατέγραψαν και άλλα αεροδρόμια σε όλη την Ελλάδα. Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου σημείωσε άνοδο 4,7 τοις εκατό, υποδέχοντας 3,6 εκατομμύρια διεθνείς αεροπορικούς επισκέπτες. Οι αφίξεις του αεροδρομίου Χανίων έφτασαν τα 1,4 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 8,6 τοις εκατό. Το αεροδρόμιο της Ρόδου, ένας δημοφιλής προορισμός για την ιστορική και φυσική ομορφιά του, σημείωσε 2,6 εκατομμύρια διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, αύξηση 2,9 τοις εκατό.
Αντίστοιχα, το αεροδρόμιο της Κω σημείωσε άνοδο 5,3 τοις εκατό, φτάνοντας συνολικά 1,3 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις. Το αεροδρόμιο της Καρπάθου, αν και μικρότερο σε κλίμακα, σημείωσε επίσης ανάπτυξη, με 90 χιλιάδες διεθνείς αφίξεις, σημειώνοντας αύξηση 2,7 τοις εκατό.
Ωστόσο, δεν γνώρισαν όλα τα ελληνικά αεροδρόμια παρόμοια ανάπτυξη. Το αεροδρόμιο της Μυκόνου και το αεροδρόμιο της Σαντορίνης, δύο από τα πιο εμβληματικά και συχνά επισκέψιμα νησιά, παρουσίασαν μείωση στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις. Η Μύκονος σημείωσε πτώση 5,2 τοις εκατό, ενώ η Σαντορίνη σημείωσε πτώση 8,6 τοις εκατό. Αυτά τα στοιχεία μπορεί να αντικατοπτρίζουν τις δυνατότητες των νησιών που φθάνουν στα όριά τους ή τις αλλαγές στις τουριστικές προτιμήσεις.
Πιο θετικά, το αεροδρόμιο της Κέρκυρας και το αεροδρόμιο της Ζακύνθου σημείωσαν σημαντικές αυξήσεις στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, με την Κέρκυρα να καταγράφει 1,8 εκατομμύρια (αύξηση 8,4 τοις εκατό) και τη Ζάκυνθο 991 χιλιάδες (αύξηση 9,8 τοις εκατό). Αύξηση σημείωσαν επίσης τα αεροδρόμια Ακτίου, Κεφαλονιάς και Σκιάθου, με το αεροδρόμιο της Σκιάθου να σημειώνει άνοδο 8,2 τοις εκατό.
Αντίθετα, το αεροδρόμιο της Καλαμάτας αντιμετώπισε ύφεση, με μείωση 15,5 τοις εκατό στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις. Ωστόσο, αυτό εξισορροπήθηκε από τις θετικές εξελίξεις σε μικρότερα αεροδρόμια όπως ο Αράξος και η Μυτιλήνη, στα οποία σημειώθηκαν σημαντικές αυξήσεις στις αφίξεις, της τάξεως του 36,3 τοις εκατό και 15,6 τοις εκατό αντίστοιχα.
Όσον αφορά τις οδικές αφίξεις, η Ελλάδα σημείωσε επίσης αξιοσημείωτη αύξηση. Από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2023, σημειώθηκαν 9,5 εκατομμύρια διεθνείς οδικές αφίξεις, αύξηση 33,1 τοις εκατό σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Η αύξηση αυτή, ωστόσο, αντιπροσωπεύει μείωση 14,4 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2019. Η αύξηση ήταν ιδιαίτερα έντονη από τις γειτονικές χώρες, με τη Βουλγαρία να πρωτοστατεί με αύξηση 57,1 τοις εκατό (1,5 εκατ. περισσότερες αφίξεις), ακολουθούμενη από την Τουρκία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.
Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις δίνουν μια εξίσου αισιόδοξη εικόνα. Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023 σημειώθηκε αύξηση 15,2 τοις εκατό σε σχέση με το 2022, ύψους 17.919 εκατ. ευρώ. Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει επίσης μια αύξηση 11,3 τοις εκατό από το 2019. Αυτή η οικονομική ώθηση αποδίδεται εν μέρει στην αύξηση των δαπανών των τουριστών από χώρες της ΕΕ-27, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 11,7 τοις εκατό, και ακόμη περισσότερο από χώρες εκτός ΕΕ-27, με 18,3 τοις εκατό αύξηση. Οι εισπράξεις αυτές απέφεραν κέρδος στις επιχειρήσεις που ενοικιάζουν ομπρέλες και ξαπλώστρες παραλίας, στις επιχειρήσεις εστίασης αλλά και στις τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις των ταξιδιωτικών προορισμών.
Αναλύοντας περαιτέρω αυτά τα στοιχεία, βλέπουμε σημαντικές συνεισφορές από συγκεκριμένες χώρες. Η Γερμανία και η Γαλλία, για παράδειγμα, παρουσίασαν αυξήσεις στις ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά 4,4 τοις εκατό και 10,6 τοις εκατό, αντίστοιχα. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ συνέβαλαν επίσης σημαντικά, με αυξήσεις 6,8 τοις εκατό και 13,5 τοις εκατό. Ωστόσο, οι εισπράξεις από τη Ρωσία παρουσίασαν μείωση 23,8 τοις εκατό.
Ως προς την ικανοποίηση των πελατών, η Ελλάδα κατέλαβε την πρώτη θέση στον Γενικό Δείκτη Ικανοποίησης (GSI) για ξενοδοχεία τον Οκτώβριο του 2023, με βαθμολογία 86 τοις εκατό. Αυτή η υψηλή κατάταξη είναι απόδειξη της ποιότητας της ελληνικής βιομηχανίας φιλοξενίας. Ακολούθησε η Κύπρος με 85 τοις εκατό και η Ιταλία και η Ισπανία ισοβάθμησαν στην τρίτη θέση με 84 τοις εκατό.
Αυτά τα δεδομένα υπογραμμίζουν συλλογικά την αυξανόμενη προβολή της Ελλάδας ως προτιμώμενου τουριστικού προορισμού, όχι μόνο στη Μεσόγειο αλλά παγκοσμίως. Τα ποικίλα αξιοθέατα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πλούσιας ιστορίας, των εκπληκτικών τοπίων και της ζωντανής κουλτούρας, σε συνδυασμό με την εστίαση της βιομηχανίας φιλοξενίας στην ποιότητα και τις υπηρεσίες, έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε αυτή την επιτυχία. Καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να επενδύει στις τουριστικές της υποδομές και να προβάλλεται ως προορισμός όλο το χρόνο, είναι πιθανό αυτές οι θετικές τάσεις να συνεχιστούν, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση της στην παγκόσμια τουριστική αγορά.