Σε μια καταστροφική σειρά γεγονότων, η καταιγίδα Daniel που τις προηγούμενες ημέρες χτύπησε αλύπητα τη χώρα μας, έχει καταστρέψει το εμπορικό τοπίο της Μαγνησίας, με επίκεντρο την πόλη του Βόλου και τις περιφερειακές της περιοχές. Ο αντίκτυπος της καταιγίδας είναι διαφορετικός από οτιδήποτε έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια, προκαλώντας μια συγχώνευση φυσικών συντριμμιών και κατάρρευση υποδομής που έχει αναγκάσει τις επιχειρήσεις σε κατάσταση λειτουργικής παράλυσης.
Αναμφισβήτητα το πιο ανησυχητικό χαρακτηριστικό αυτής της καταστροφής ήταν η -κυριολεκτικά- ισοπέδωση των εμπορικών εγκαταστάσεων στις παράκτιες περιοχές. Οι καταρρακτώδεις βροχές οδήγησαν σε άγριες πλημμύρες που κατέκλυσαν ολόκληρες περιοχές, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές. Καταστήματα και επιχειρήσεις πλημμύρισαν καθώς τα νερά της πλημμύρας μπήκαν ανελέητα στις εγκαταστάσεις, παρασύροντας εξοπλισμό και εναποθέτοντας στρώματα λάσπης στο πέρασμά τους. Τραπέζια, καρέκλες, πολύτιμοι εξοπλισμοί κουζίνας, ομπρέλες εστιατορίων ακόμα και οι ξαπλώστρες παραλίας που ενοικίαζαν επιχειρήσεις, παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και καταστράφησαν ολοσχερώς. Ιδιαίτερα πλήγμα έχουν υποστεί το Νότιο Πήλιο και η Ζαγορά-Μούρεσι, καταγράφοντας καταστροφικές απώλειες που έχουν ταλαιπωρήσει τους επιχειρηματίες.
Ακόμη και εκείνες οι επιχειρήσεις που γλίτωσαν από τις πλημμύρες βρίσκονται να παλεύουν με έναν κρυφό αντίπαλο: την απουσία ηλεκτρισμού και νερού. Τα ευπαθή αντικείμενα που είναι αποθηκευμένα σε ψυκτικές μονάδες έχουν καταστραφεί, αναγκάζοντας τους ιδιοκτήτες να αναλάβουν το ζοφερό έργο της μαζικής απόρριψης χαλασμένων αποθεμάτων. Αυτή η αόρατη κρίση εκτείνεται πέρα από τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται άμεσα από την καταιγίδα, ωθώντας έναν ήδη πολιορκημένο εμπορικό τομέα περαιτέρω στα βάθη της λειτουργικής δυσλειτουργίας.
Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η κρίση έχει ωθήσει μια χούφτα ανθεκτικών επιχειρήσεων στο κέντρο του Βόλου σε έναν ανάδρομο τρόπο λειτουργίας. Με έλλειψη σύγχρονων ανέσεων, αυτά τα καταστήματα παρέχουν υπηρεσίες που θυμίζουν τη δεκαετία του 1990, σερβίροντας ελληνικό καφέ, φραπέ και νες στους θαμώνες τους. Ένας από τους ιδιοκτήτες εστιατορίων στον Άγιο Νικόλαο σημείωσε με θλίψη ότι είναι πίσω στη δεκαετία του ’90. Είναι σαν ένα ταξίδι στο χρόνο που τους επιβάλλει η περίσταση.
Αντιμετωπίζοντας το επείγον της κατάστασης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Καφενείων, Αναψυκτικών, Μπαρ και Εστιατορίων Μαγνησίας, κύριος Στέφανος Στεφάνου, συναντήθηκε με μια αντιπροσωπεία περίπου 50 ιδιοκτητών επιχειρήσεων για την αξιολόγηση της κρίσης. Εκτός από την αποζημίωση για φυσικές ζημιές και απώλειες προϊόντων, πρέπει να εξετάσουν την πτυχή της λειτουργικής διακοπής, είπε ο Στεφάνου. Τόνισε την ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο πακέτο βοήθειας που να καλύπτει όχι μόνο τις άμεσες ανάγκες αποκατάστασης αλλά και να αντιμετωπίζει την επικείμενη οικονομική επιβάρυνση που προκαλείται από το κλείσιμο επιχειρήσεων.
Ο κύριος Στεφάνου υποστήριξε σθεναρά την αναστολή οικονομικών υποχρεώσεων όπως τα ασφάλιστρα, οι φόροι και τα ενοίκια αυτή την περίοδο της κρίσης. Επέκτεινε επίσης αυτή η έκκληση να συμπεριλάβει την ευημερία των εργαζομένων του κλάδου, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται χωρίς μισθούς λόγω των παρατεταμένων κλειστών επιχειρήσεων. Τονίζει πως οι εργαζόμενοί στο χώρο της εστίασης είναι ουσιαστικά άνεργοι και πως η ζωή τους διακυβεύεται εξίσου εδώ και πρέπει να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε μέτρα ανακούφισης.
Καθώς η περιοχή παλεύει με τον καταστροφικό απόηχο της καταιγίδας Ντάνιελ, η εστίαση της επιχειρηματικής κοινότητας δεν είναι μόνο στην ανοικοδόμηση, αλλά στην επιβίωση των άμεσων προκλήσεων που παρουσιάζει αυτή η άνευ προηγουμένου καταστροφή. Με τα μέσα διαβίωσης να διακυβεύονται και τις υποδομές σε ερείπια, η έκκληση για ένα ισχυρό και ολοκληρωμένο πακέτο βοήθειας δεν ήταν ποτέ πιο επείγουσα. Μόνο μέσω μιας πολύπλευρης προσέγγισης που συνδυάζει την άμεση ανακούφιση με τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, μπορεί η Μαγνησία να ελπίζει να σηκωθεί από τα υπολείμματα που έχουν απομείνει στον απόηχο αυτής της καταστροφικής καταιγίδας.