Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο Journal of Investigative Dermatology από μια ομάδα βιολόγων στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ αποκάλυψε τους περίπλοκους, διπλούς μηχανισμούς στα κύτταρα του ανθρώπινου δέρματος που ενεργοποιούνται ως απόκριση στην έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV). Οι επιστήμονες, με επικεφαλή τον καθηγητή Carmit Levy, διευκρινίζουν τον ρόλο δύο πρωταρχικών μηχανισμών στα κύτταρα του δέρματος που προστατεύουν το δέρμα από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας. Ενώ ο ένας μηχανισμός είναι υπεύθυνος για την αποκατάσταση της βλάβης του DNA που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία, ο άλλος εστιάζει στην παραγωγή μελανίνης για μακροχρόνια προστασία του δέρματος. Αυτά τα ευρήματα αντιπροσωπεύουν μια ανακάλυψη ορόσημο που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για καινοτόμες στρατηγικές για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος αλλά και για τη συνολική υγεία του δέρματος.
Όταν το ανθρώπινο δέρμα εκτίθεται σε υπεριώδεις ακτίνες από φυσικές ή τεχνητές πηγές, όπως ο ήλιος ή το σολάριουμ, η άμεση κυτταρική αντίδραση είναι να ξεκινήσει ο μηχανισμός επισκευής DNA. Το DNA είναι η αποθήκη γενετικών πληροφοριών και οποιεσδήποτε μεταλλάξεις που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί δυνητικά να οδηγήσουν σε καταστροφικές συνέπειες, όπως ο καρκίνος του δέρματος. Ως εκ τούτου, όπως διατυπώνει ο καθηγητής Levy, ο μηχανισμός επισκευής DNA ουσιαστικά στέλνει ένα μήνυμα σε όλες τις άλλες κυτταρικές διεργασίες, διατάζοντας τις να σταματήσουν τις δραστηριότητες και να του επιτρέψουν να λειτουργεί ανενόχλητα.
Ταυτόχρονα, ένας άλλος μηχανισμός μέσα στα κύτταρα του δέρματος στοχεύει στην αύξηση της παραγωγής μελανίνης, μιας φυσικής χρωστικής ουσίας που όχι μόνο σκουραίνει το δέρμα αλλά παρέχει επίσης ένα επιπλέον στρώμα προστασίας έναντι της μελλοντικής έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία. Η μελανίνη συντίθεται και διανέμεται από εξειδικευμένα κύτταρα γνωστά ως μελανοκύτταρα. Αυτός ο μηχανισμός, αν και είναι κρίσιμος για τη μακροπρόθεσμη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, καταστέλλεται προσωρινά για να δοθεί προτεραιότητα στην επισκευή του DNA.
Προηγούμενες έρευνες από την ίδια ομάδα έδειξαν το ρόλο μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται MITF, η οποία ενεργοποιείται κατά την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και δρα ως ρυθμιστής τόσο για την επιδιόρθωση του DNA όσο και για την παραγωγή μελανίνης. Η νέα μελέτη προσθέτει άλλο ένα στρώμα πολυπλοκότητας εισάγοντας μια δεύτερη πρωτεΐνη, την ATM, η οποία είναι καθοριστική για την ενεργοποίηση του μηχανισμού επιδιόρθωσης του DNA ενώ ταυτόχρονα αναστέλλει την παραγωγή μελανίνης. Εργαστηριακά πειράματα που έγιναν τόσο σε ποντίκια όσο και σε ιστούς δέρματος ζώων αποκάλυψαν ότι η μείωση των επιπέδων πρωτεΐνης ATM οδήγησε σε αύξηση της μελάγχρωσης του δέρματος.
Ο καθηγητής Levy εισηγείται πως αυτή η διαδικασία πιθανότατα καθοδηγεί τα στοιχεία του συστήματος μελάγχρωσης για να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες επιβίωσης του κυττάρου χωρίς μεταλλάξεις μετά την έκθεση στην ακτινοβολία. Το γεγονός ότι ο ένας μηχανισμός παρακάμπτει προσωρινά τον άλλο, δείχνει την εξελιγμένη στρατηγική επιβίωσης του κυττάρου όταν εκτίθεται σε επιβλαβή ακτινοβολία.
Η κατανόηση αυτών των περίπλοκων αλληλεπιδράσεων μεταξύ της επιδιόρθωσης του DNA και των μηχανισμών παραγωγής μελανίνης ανοίγει νέους δρόμους για έρευνα για την προστασία του δέρματος και την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Ο χειρισμός των ρόλων και των αλληλεπιδράσεων μεταξύ αυτών των πρωτεϊνών και των μηχανισμών θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερες στρατηγικές προστασίας κατά της βλάβης του DNA ή ενισχυμένη μελάγχρωση για πιο αποτελεσματική μακροπρόθεσμη προστασία του δέρματος.
Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του DNA και εάν δεν επισκευαστεί, αυτό μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων, με αποκορύφωμα τον καρκίνο του δέρματος. Οι αποκαλύψεις αυτής της μελέτης θα μπορούσαν επομένως να έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις όχι μόνο για την υγεία του δέρματος αλλά και για μια ευρύτερη κατανόηση των κυτταρικών μηχανισμών και της πρόληψης του καρκίνου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη πρωτοποριακή μελέτη από αυτήν την ομάδα του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. Στο παρελθόν, είχαν επίσης ερευνήσει τη σχέση μεταξύ της έκθεσης στον ήλιο και της λίμπιντο, όπως αναφέρει η Daily Mail.
Συνοπτικά, αυτή η πρωτοποριακή έρευνα όχι μόνο αποκαλύπτει τις κυτταρικές περιπλοκές πίσω από τη μελάγχρωση του δέρματος και την επιδιόρθωση του DNA ως απόκριση στην υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά επίσης υπόσχεται μελλοντικά προληπτικά μέτρα κατά του καρκίνου του δέρματος και άλλων δερματικών παθήσεων που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Πως όμως μπορούμε να προστατευτούμε από τις βλαβερές επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας;
Ρούχα
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η επιλογή των ρούχων σας μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στο πόση υπεριώδη ακτινοβολία απορροφάτε. Επιλέξτε μακριά μανίκια και μακριά παντελόνια ή φούστες και επιλέξτε στενά υφαντά υφάσματα ή ειδικά ρούχα που προστατεύουν την υπεριώδη ακτινοβολία. Ένα καπέλο με φαρδύ γείσο μπορεί να θωρακίσει το πρόσωπο, το λαιμό και τα αυτιά σας.
Ομπρέλες και σκιές
Μην υποτιμάτε τη δύναμη της σκιάς. Το να έχετε μαζί σας μια επαγγελματική ομπρέλα της οποίας το ύφασμα να έχει υψηλό δείκτη προστασίας έναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία, ή να τοποθετήσετε μια τέντα σκίασης, μπορεί να σας προστατεύσει από την άμεση έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Ένα δέντρο, μια τέντα κάποιου καταστήματος ή ακόμα και ένα ψηλό κτίριο μπορεί να εξυπηρετήσει τον ίδιο σκοπό όταν βρίσκεστε έξω.
Αντηλιακό
Το αντηλιακό είναι το βασικό προστατευτικό UV εδώ και χρόνια. Έρχεται σε διάφορες μορφές, όπως λοσιόν, σπρέι και στικ. Αν και είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για τον αποκλεισμό των ακτίνων UV, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν αρκεί μόνο αυτό.
Γυαλιά ηλίου
Τα ποιοτικά γυαλιά ηλίου μπορούν να μπλοκάρουν το 99-100% των ακτίνων UVA και UVB, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο βλάβης στα μάτια. Όταν επιλέγετε γυαλιά ηλίου, προτιμήστε στυλ που καλύπτουν και τις πλευρές των ματιών σας.