Αν και η πληρότητα κινείται σε διόλου ευκαταφρόνητα επίπεδα, τα ξενοδοχεία στην Κρήτη φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για την οικονομική τους επιβίωση εν μέσω της τουριστικής σεζόν.
Οι τουρίστες φαίνεται να προτιμούν τα πιο οικονομικά καταλύμματα τύπου Airbnb και ταυτόχρονα περιορίζουν τα έξοδα τους, μένοντας λιγότερες ημέρες (κατά μέσο όρο 8 ημέρες έναντι του μέσου όρου των 10 ημερών κατά τα προηγούμενα έτη) και ξοδεύοντας λιγότερα έως καθόλου χρήματα στις επιχειρήσεις εστίασης, προτιμώντας να μαγειρεύουν στις κουζίνες των καταλυμάτων τους.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων νομού Ρεθύμνου και προσωρινός πρόεδρος του Παγκρήτιου Συνδέσμου Ξενοδόχων στο Ρέθυμνο, Μανώλης Τσακαλάκης, οι διανυκτερεύσεις του μήνα Ιουνίου ήταν 15,98 τοις εκατό λιγότερες σε σχέση με πέρυσι τον Ιούνιο για το Ρέθυμνο έστω και οι αφίξεις στα αεροδρόμια της Κρήτης ήταν ανοδικές. Τονίζοντας την δύσκολη οικονομική κατάσταση που διέπει ολόκληρο τον κόσμο, ανέφερε πως κάποιες χώρες καταφεύγουν σε μέτρα ώστε να ενισχύσουν την τοπική τους τουριστική οικονομία προτρέποντας τους πολίτες τους να ταξιδέψουν εντός των συνόρων. Ήδη την υψηλή τουριστική περίοδο οι Πολωνοί έκλεισαν τα διόδια στο εσωτερικό της χώρας, για να μπορούν οι ταξιδιώτες να μειώσουν τα κόστη μετακίνησης. Συσχετίζοντας την κατάσταση και με την πρόθεση της Ευρωπαικής Ένωσης να κόψει την επιδοματική της πολιτική στην ενέργεια, εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα, οι τουρίστες προτιμούν να κάνουν οικονομία ψαλιδίζοντας τα κόστη ενός ταξιδιού ή και ακόμα ακυρώνοντας το. Ο πληθωρισμός άλλωστε, όπως αναφέρει, δεν έχει ψαλιδίσει μόνο το εισόδημα του κόσμου, αλλά έχει προκαλέσει ένα ντόμινο αυξήσεων. Εξαιτίας της αύξησης στα καύσιμα, το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων έχει ανέβει, παρασέρνοντας τα τουριστικά πακέτα στη χώρα μας που έχουν αυξηθεί κατά 20 – 30 τοις εκατό σε σχέση με πέρυσι. Ταυτόχρονα προωθούνται από τα ταξιδιωτικά γραφεία φθηνότεροι προορισμοί όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Μαρόκο.
Και έχει δίκιο. Οι αυξήσεις στα κόστη είναι αλυσιδωτές. Με την κρίση στην ενέργεια και τα κόστη των καυσίμων να “έχουν πάρει φωτιά”, ανεβαίνουν τα κόστη στο φαγητό και το ποτό που παρουσίασαν αύξηση 30 τοις εκατό (!!!) σε σχέση με πέρσι! Επίσης η μισθοδοσία στους ξενοδοχοϋπάλληλους αυξήθηκε κατά 15% ανεβάζοντας έτσι τα κόστη των ξενοδόχων που ναι μεν βλέπουν πληρότητα στις κρατήσεις, αλλά όχι και αύξηση στα έσοδα τους.
Οι επιχειρήσεις εστίασης επίσης βλέπουν τα έσοδα τους να μειώνονται αφού οι τουρίστες καταφεύγουν σε ελάχιστα ή οικονομικότερα γεύματα ή ακόμα και φαγητό στο χέρι για να γλιτώσουν χρήματα. Πολλές είναι οι περιπτώσεις που ολόκληρες οικογένειες ή παρέες μοιράζονται μια χωριάτικη σαλάτα ενώ προτιμούν να μαγειρέψουν στην κουζίνα του καταλύματος τους για περισσότερη οικονομία.
Τα υψηλά κόστη έχουν χτυπήσει και άλλες επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, όπως τις επιχειρήσεις ενοικίασης ομπρέλας και ξαπλώστρας οι οποίες λόγω των υψηλών πλειοδοτικών προσφορών για τις θέσεις στις παραλίες του νησιού, έπρεπε να αυξήσουν το τίμημα της ενοικίασης ξαπλώστρας και ομπρέλας θαλάσσης στην Κρήτη με τους τουρίστες να προτιμούν να απλώσουν στην άμμο τις πετσέτες τους ή να απολαύσουν το μπάνιο τους σε μη οργανωμένες παραλίες.
Φυσικά ο τουρισμός επηρεάζει τη γενικότερη οικονομία της χώρας αφού λιγότερα κέρδη στις τουριστικές επιχειρήσεις, σημαίνουν λιγότερα έσοδα στο ταμείο του Κράτους.
Επίσης τα καταλύματα Airbnb αποτελούν εδώ και χρόνια ένα σοβαρό αγκάθι, όχι μόνο γιατί προτιμώνται έναντι των ξενοδοχείων, αλλά και γιατί χάνονται έσοδα από τη φορολογία καθώς λειτουργούν και πολλά “παράνομα” καταλύματα τέτοιου τύπου.