Η Ελλάδα, μια χώρα γνωστή για τους ειδυλλιακούς καλοκαιρινούς προορισμούς της, φιλοξενεί επίσης πολλά χειμερινά μέρη που συνήθως προσελκύουν τουρίστες τους πιο κρύους μήνες του έτους. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν ρίξει σκιά σε αυτά τα καταφύγια του χειμώνα, με τους ξενοδόχους να εκφράζουν έντονα παράπονα για αυτό που περιγράφουν ως αμέλεια και άστοχες προτεραιότητες από την πλευρά της κυβέρνησης.
Ενώ τα τελευταία στατιστικά στοιχεία πληρότητας είχαν ήδη προβληματίσει πολλούς — ειδικά για τοποθεσίες μακριά από πολυσύχναστες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη — η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου. Με τον κόσμο να συρρέει στις παραλίες της χώρας σε σημείο που δεν έβρισκες ενοικιαζόμενη ξαπλώστρα και ομπρέλα παραλίας ελεύθερες, πολλοί χειμερινοί τουριστικοί προορισμοί παρουσίασαν απογοητευτική συμμετοχή με τον πιο σοβαρά επηρεασμένο να είναι το Πήλιο, όπου τα ξενοδοχεία μόλις άγγιξαν το όριο κρατήσεων του 20 τοις εκατό. «Ρίχνοντας αλάτι στην πληγή», η κυβέρνηση επέβαλε ένα νέο τέλος για την αλλαγή του κλίματος, στοχεύοντας φαινομενικά τα υψηλού επιπέδου ξενοδοχεία πέντε αστέρων.
Αυτός ο νέος φόρος, που επινοήθηκε χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τον κλάδο, έγινε σημείο ανάφλεξης για συγκρούσεις. Οι ξενοδόχοι έσπευσαν να απαντήσουν, επισημαίνοντας ότι οι χειμερινοί προορισμοί συνήθως δεν έχουν τέτοιες πολυτελείς εγκαταστάσεις, καθιστώντας το τέλος αυτό όχι απλώς ανέφικτο αλλά και άδικο.
Οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων σε περιοχές όπως το Πήλιο και τη Θεσσαλία γενικότερα αισθάνονται ιδιαίτερα στεναχωρημένοι, αντιπαραθέτοντας την άτονη αντίδραση της κυβέρνησης στις φυσικές καταστροφές στις περιοχές τους με τις αποφασιστικές ενέργειες που λαμβάνονται σε πιο δημοφιλείς προορισμούς όπως η Ρόδος. Σύμφωνα με αυτούς, η διαφορά στις στρατηγικές υποστήριξης και επικοινωνίας είναι εμφανής, ενισχύοντας το αίσθημα τους ότι μένουν σε χλωρό κλαρί.
Αν και η κυβέρνηση, όπως εκπροσωπείται από την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, αναφέρει ότι εξετάζονται αρκετά προγράμματα ανακούφισης, αυτά προγραμματίζονται για μελλοντική ημερομηνία, όταν οι υποδομές θα αποκατασταθούν πλήρως. Αυτό, υποστηρίζουν οι ξενοδόχοι, αγνοεί το γεγονός ότι πολλές από τις εγκαταστάσεις τους είναι ήδη λειτουργικές και προσβάσιμες. Η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας επέκρινε το ανεφάρμοστο των μέτρων αυτών, παρά τις πολυάριθμες συζητήσεις τόσο διαδικτυακά όσο και αυτοπροσώπως.
Οι ξενοδόχοι υποστηρίζουν ότι η κατανόηση της κατάστασης από την κυβέρνηση απέχει πολύ από το να είναι ολοκληρωμένη. Για παράδειγμα, οι προσπάθειες ανακούφισης από καταστροφές φαίνεται να επικεντρώνονται αποκλειστικά σε επιχειρήσεις που υπέστησαν άμεσες ζημιές. Ωστόσο, άλλες επιχειρήσεις χρειάζονται επίσης βοήθεια. Μπορεί να είναι άθικτες από τις καταστροφές, αλλά δεν λειτουργούν λόγω προβλημάτων υποδομής όπως οι δυσπρόσιτοι δρόμοι λόγω των καταστροφών αυτών.
Αρκετές ανησυχίες μαστίζουν τα μικρότερα, λιγότερο πολυτελή καταλύματα. Αισθάνονται διακρίσεις, επικαλούμενοι τον αποκλεισμό τους από τους αναπτυξιακούς νόμους και τις πρωτοβουλίες πράσινης μετάβασης. Η έλλειψη δράσης σε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης που είχαν υποσχεθεί προηγουμένως τροφοδοτεί περαιτέρω τη δυσαρέσκειά τους. Οι ξενοδόχοι προτρέπουν για ίσους όρους ανταγωνισμού που να περιλαμβάνουν:
- Επιδοτούμενο πετρέλαιο θέρμανσης και ρεύμα
- Αυξημένη χρηματοδότηση για ενεργειακές αναβαθμίσεις ειδικά για τα ορεινά ξενοδοχεία
- Κίνητρα για χειμερινό τουρισμό και κάλυψη εξόδων μετακίνησης
- Κατάργηση τελών κατοικίας και διαμονής
- Ένταξη ορεινών περιοχών σε ειδικές επιδοτητικές ζώνες
- Ολοκληρωμένες στρατηγικές μάρκετινγκ για την ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού
- Νομοθετικές διατάξεις για εκπαιδευτικές εκδρομές σε ηπειρωτικές ορεινές περιοχές
Αυτή η αίσθηση παραμέλησης οδήγησε τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων Μαγνησίας να καλέσει σε επείγουσα γενική συνέλευση, τονίζοντας την ανάγκη συλλογικής λήψης αποφάσεων για την ανάδειξη των δυνατοτήτων τους και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας. Η έκκληση τους για δράση υπογραμμίζει μια βαθιά ανησυχητική πεποίθηση: ότι η κυβέρνηση τους θεωρεί ως ενδιαφερόμενους δεύτερης κατηγορίας σε μια χώρα που φημίζεται κυρίως για τις ηλιόλουστες ακτές της.
Η διχόνοια μεταξύ των ενεργειών της κυβέρνησης και των προσδοκιών των ξενοδόχων φέρνει στο επίκεντρο τα ευρύτερα ζητήματα που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα του χειμερινού τουρισμού στην Ελλάδα. Καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων ετοιμάζεται να υποστηρίξει πιο δυναμικά τους χειμερινούς προορισμούς, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο – η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο της κυβέρνησης. Αν η Ελλάδα θέλει να διατηρήσει τη φήμη της ως τουριστικός παράδεισος όλο το χρόνο, τότε πρέπει να διασφαλίσει ότι οι χειμερινοί της προορισμοί δεν θα μείνουν έξω στο κρύο.