Φέτος, οι ηλιόλουστες παραλίες της Λάρισας γνώρισαν άνοδο του αριθμού των επισκεπτών, με τους εγχώριους και διεθνείς ταξιδιώτες να συρρέουν στις όμορφες παραλίες της, απολαμβάνοντας την ημέρα τους κάτω από τις ομπρέλες. Ωστόσο, αυτή η άνοδος στον τουρισμό δεν οδήγησε στην αναμενόμενη αύξηση της κερδοφορίας των τοπικών επιχειρήσεων. Οι λόγοι για αυτήν την αινιγματική οικονομική κατάσταση είναι πολλαπλοί, που αφορούν παράγοντες όπως η ακρίβεια της αγοράς, το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών και η έλλειψη εργατικού δυναμικού.
Για το ιδιόρρυθμο αυτό φαινόμενο μίλησε εκτενώς ο Γραμματέας του Συλλόγου Καταστηματαρχών των παραλιών του δήμου Αγιάς, Βασίλης Κανδυλάρης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας από τους κύριους λόγους για τη φετινή άνοδο του αριθμού των επισκεπτών ήταν η παρατεταμένη ζέστη. Όπως είπε, αυτό το καλοκαίρι ήταν ιδιαίτερα καταιγιστικό, παρακινώντας τους ανθρώπους να ξεφύγουν από την αφόρητη ζέστη των πόλεων αναζητώντας ένα πιο δροσερό, παραθαλάσσιο καταφύγιο. Αυτό το κλιματολογικό ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα αισθητό στους ξένους τουρίστες, των οποίων οι κρατήσεις στην περιοχή εκτείνονται μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, εξαιτίας βέβαια και του ήλιου και της θάλασσας, δύο ακαταμάχητα στοιχεία της χώρας μας.
Ο Γραμματέας κατέστησε σαφές ότι αυτό το αισιόδοξο σενάριο δεν ισχύει πλήρως για τους εγχώριους παραθεριστές. Σε αντίθεση με τους διεθνείς ομολόγους τους, οι Έλληνες τουρίστες φαίνεται να επιστρέφουν στα σπίτια τους καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει στο τέλος του. Για τους Έλληνες ταξιδιώτες, η σεζόν φαίνεται να έχει φτάσει στο τέλος της, είπε, τονίζοντας τη διαφορετική συμπεριφορά μεταξύ ντόπιων και ξένων επισκεπτών.
Εδώ όμως βρίσκεται το παράδοξο. Αν και οι παραθαλάσσιες επιχειρήσεις θα έπρεπε, θεωρητικά, να επωφεληθούν από την αύξηση του τουρισμού, αυτό δεν συνέβη. Το πρόβλημα; Η ακρίβεια της αγοράς – οι ανατιμήσεις στις συνήθεις δαπάνες των τουριστών (σίτιση, ενοικιαζόμενες ξαπλώστρες και ομπρέλες στο νομό Λάρισας) – έχει οδηγήσει σε ένα αρκετά περιορισμένο μοτίβο δαπανών. Ενώ έχουμε δει περισσότερους ανθρώπους, δεν ξοδεύουν απαραίτητα περισσότερα, είπε ο κύριος Κανδυλάρης. Ανέφερε και την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών ως έναν ακόμη παράγοντα που συμβάλλει στην οικονομική στασιμότητα. Σημείωσε πως πριν καν ξεκινήσει η σεζόν, το κόστος ήταν ήδη σε ανοδική τροχιά, επηρεάζοντας τις τιμές στα μενού και στους καταλόγους των προϊόντων.
Επιπρόσθετα στις προκλήσεις, οι αυξήσεις των τιμών για τις πρώτες ύλες δεν παρέμειναν στάσιμες. Ο κύριος Κανδυλάρης παρατήρησε πως το κόστος συνέχισε να αυξάνεται ακόμη και κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής. Τόνισε πως είναι πρακτικό και άδικο να αναθεωρούνται συνεχώς οι τιμές που βλέπουν οι πελάτες και συνέχισε λέγοντας πως αυτό το επιπλέον κόστος απορροφήθηκε από τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης, με αποτέλεσμα τη στάσιμη ή ακόμη και μειωμένη κερδοφορία σε σύγκριση με πέρυσι.
Ένα ακόμη ζήτημα που επιδείνωσε την κατάσταση ήταν ο αγώνας για την εξεύρεση επαρκούς προσωπικού. Όπως τόνισε ο Γραμματέας, η αγορά εργασίας δεν ήταν φιλική προς τους καταστηματάρχες φέτος και τόνισε την αδυναμία τους να βρουν αρκετούς ειδικευμένους εργάτες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση. Ως εκ τούτου, η λειτουργία αυτής της πολυάσχολης σεζόν έγινε ιδιαίτερα προκλητική.
Το τουριστικό τοπίο στις παραλίες της Λάρισας φέτος περιγράφεται καλύτερα ως αντιφατικό. Η ροή των τουριστών προέβλεπε μια δυνητικά προσοδοφόρα σεζόν για τις τοπικές επιχειρήσεις, αλλά μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση οικονομικών μεταβλητών κατέρριψε αυτή την πρόβλεψη. Προχωρώντας προς τα εμπρός, οι επαγγελματίες του κλάδου θα πρέπει να βρουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν αυτά τα οικονομικά παράδοξα έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι η αυξημένη εισροή επισκεπτών θα οδηγήσει σε αναλογικά οικονομικά κέρδη στο μέλλον.