Η χρονιά λάμπει πολλά υποσχόμενη για τις μεσογειακές χώρες που ζουν με την Ελλάδα στον τουριστικό τομέα. Η Τουρκία έχει σημειώσει άνοδο της τάξεως των 17% στον αριθμό των τουριστών, η Ισπανία σημείωσε ένα ισχυρό 24% και η Αλβανία, το αναδυόμενο τουριστικό κόσμημα της περιοχής, μπορεί να υπερηφανεύεται για μια εντυπωσιακή ανάπτυξη άνω του 30%.
Στην Ελλάδα με εξαίρεση την Αθήνα που καταγράφει μία εντυπωσιακή και πρωτόγνωρη αύξηση στον τουρισμό τα πράγματα για τους υπόλοιπους προορισμούς (τόσο για την ηπειρωτική Ελλάδα όσο και για τα νησιά) είναι μεν θετικά αλλά παρατηρείται το εξής ακόλουθο στοιχείο. Από την μεριά της ζήτησης παρουσιάζεται μία αρκετά μεγάλη υστέρηση σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στην αρχή του έτους ενώ από την μεριά της προσφοράς, τα υψηλά κόστη των υπηρεσιών δεν ανταποκρίνονται σε ανάλογη ποιότητα των υπηρεσιών.
Οι ανταγωνιστές της Ελλάδας βλέπουν ισχυρή ανάπτυξη
Η Τουρκία γνώρισε τουριστική έκρηξη το πρώτο εξάμηνο του 2023, σημειώνοντας μια ισχυρή αύξηση 17% στους τουρίστες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ανεβάζοντας τον αριθμό σε πάνω από 22 εκατομμύρια επισκέπτες. Η ελκυστικότητα της ευνοϊκής συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας, σε συνδυασμό με τις δελεαστικές προσφορές από τους Τούρκους ξενοδόχους, έχει τραβήξει την προσοχή των Ευρωπαίων τουριστών. Επιπλέον, οι επισκέπτες από τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή έχουν διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην ενίσχυση των προσπαθειών της Τουρκίας να μειώσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρέχουσων συναλλαγών της.
Τα έσοδα από τον τουρισμό αντικατοπτρίζουν αυτή τη θετική τάση, με τα κέρδη να αυξάνονται κατά 27 τοις εκατό φτάνοντας τα 21,7 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο το πρώτο εξάμηνο. Με αυτή τη δυναμική, η Άγκυρα έχει θέσει έναν φιλόδοξο στόχο: να συγκεντρώσει 56 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από τον τουρισμό μέχρι το τέλος του έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πέρυσι, εν μέσω χαλαρών περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία και της αύξησης των Ρώσων επισκεπτών – ένα τμήμα που άλλα δυτικά έθνη είχαν περιορίσει λόγω κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία – η Τουρκία πέτυχε ένα ρεκόρ 46 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Περαιτέρω πληροφορίες για το τουριστικό τοπίο της Τουρκίας παρείχε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της χώρας, Μεχμέτ Νούρι Ερσόι. Τόνισε μια αυξανόμενη τάση μεταξύ των ρωσόφωνων κατοίκων που, αφού αγόρασαν σπίτια στην Τουρκία, τα νοικιάζουν τώρα σε επισκέπτες που προτιμούν τη διαμονή σε κατοικίες από τα καταλύματα σε ξενοδοχεία. Αυτή η μετατόπιση, ωστόσο, σε συνδυασμό με τη μείωση του μέσου όρου των διανυκτερεύσεων, είχε αντίκτυπο στα ποσοστά πληρότητας των premium ξενοδοχείων. Συγκεκριμένα, η μέση διάρκεια διανυκτερεύσεων από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο συρρικνώθηκε σε 8,4 διανυκτερεύσεις, σημειώνοντας τη χαμηλότερη από το 2015, σύμφωνα με στοιχεία της Turkstat.
Η Ισπανία, ειδικότερα, πανηγυρίζει επιστρέφοντας στην προ-πανδημική δόξα της. Τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (INE) αποκαλύπτουν ότι το πρώτο εξάμηνο του 2023 είδε 37,5 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες να απολαμβάνουν τις ακτές της Ισπανίας. Αυτός ο αριθμός, αυξημένος κατά 24 τοις εκατό από το ίδιο χρονικό πλαίσιο το 2022, πλησιάζει την εισροή των 38,2 εκατομμυρίων τουριστών πριν από την πανδημία του 2019. Μόνο τον Ιούνιο, είχε υποδεχτεί 8,3 εκατομμύρια επισκέπτες, σημειώνοντας αύξηση 11 τοις εκατό από έτος σε έτος. Παράλληλα με την πτώση, τα έσοδα από τον τουρισμό της Ισπανίας εκτινάσσονται στα ύψη: οι διεθνείς τουριστικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 14,3 τοις εκατό, αγγίζοντας το όριο των 46 δισ. ευρώ. Το ξεφάντωμα των δαπανών οφείλεται κυρίως σε τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Όσον αφορά τους προτιμώμενους προορισμούς, τα Κανάρια Νησιά, η Καταλονία και η Ανδαλουσία, με τις υπέροχες παραλίες τους παραμένουν τα αγαπημένα του πλήθους. Εκεί, οι τουρίστες μπορούν να απολαύσουν τις διακοπές τους σε οργανωμένες παραλίες με επαγγελματικές ξαπλώστρες και μεγάλες ομπρέλες θαλάσσης. Επιπλέον, ο αμερικανικός τουρισμός στην Ισπανία βρίσκεται σε αξιοσημείωτη άνοδο. 1,8 εκατομμύρια τουρίστες στις ΗΠΑ επισκέφθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2023, σημειώνοντας άλμα 17,4 τοις εκατό σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Με τα γραφικά τοπία και τους φιλόξενους ντόπιους, η Αλβανία εδραιώνει γρήγορα τη θέση της ως μεσογειακός προορισμός που προτιμάνε πολλοί τουρίστες από όλο τον κόσμο. Μετά την επιτυχή φιλοξενία 7,5 εκατομμυρίων επισκεπτών πέρυσι, η χώρα στοχεύει να φτάσει σύντομα τα 10 εκατομμύρια. Ένα πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα έχει ήδη παρατηρηθεί με 3,54 εκατομμύρια τουρίστες να φτάνουν τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Πρόκειται για ένα αξιέπαινο άλμα της τάξεως των 35 τοις εκατό σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2022, όπως μοιράστηκε το Αλβανικό Ινστιτούτο Στατιστικής.
Ο τουριστικός κλάδος σφύζει από αισιοδοξία. Ο Arben Cipa, επικεφαλής του Συνδέσμου Tour Operators στους Αγίους Σαράντα, υπογραμμίζει την ανάπτυξη, προβλέποντας δυνητική αύξηση 200 τοις εκατό στον αριθμό των τουριστών φέτος. Εν τω μεταξύ, η Flora Xhamani Baba, στο τιμόνι του Travel Magazine Balkan, σημειώνει ότι οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης κυμαίνονταν παραδοσιακά μεταξύ 20 και 30 τοις εκατό. Ωστόσο, φέτος αναμένει ότι η άνοδος θα είναι ακόμη πιο έντονη.
Οι επισκέπτες στην Αλβανία έχουν εκφράσει τη γοητεία της σε πλατφόρμες όπως το euronews. Η οικονομική προσιτότητα της χώρας, σε συνδυασμό με τη ζεστασιά των ανθρώπων της, την καθιστούν μια δυνατή επιλογή. Και ας μην ξεχνάμε τη γραφική Ριβιέρα μήκους 450 χιλιομέτρων, η οποία διαθέτει μαγευτικές παραλίες και παρθένα τοπία για όλα τα γούστα. Από οργανωμένες παραλίες με προσεγμένες ομπρέλες παραλίας και αναπαυτικές ξαπλώστρες μέχρι απομονωμένες, μοναχικές παραλίες, ο κάθε τουρίστας θα βρει αυτό που του αρέσει. Πραγματικά, η Αλβανία ξετυλίγεται ως το επόμενο μεγάλο ταξίδι στη Μεσόγειο.