Η νέα διετής Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπεγράφη από εκπρόσωπους των εργαζόμενων και των εργοδοτών, προβλέπει αύξηση στους μισθούς στον κλάδο της εστίασης της τάξεως του 10,5 τοις εκατό σε δύο φάσεις. Από 1ης Ιουνίου οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 5,5 τοις εκατό και σε ένα περίπου χρόνο, την 1η Ιουνίου του 2024 οι μισθοί θα ενισχυθούν επιπλέον κατά 5 τοις εκατό.
Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε νούμερα με μισθούς από 815 ευρώ έως 1.017 ευρώ που θα λαμβάνουν οι περίπου 400.000 εργαζόμενη στον κλάδο του επισιτισμού και της εστίασης.
Επιπλέον και για να περιοριστούν τα φαινόμενα εκμετάλλευσης των υπαλλήλων όπως για παράδειγμα η ανασφάλιστη εργασία, η νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα περιλαμβάνει και την προστασία της πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας των 40 ωρών, ενώ σε περίπτωση που λόγω αυξημένων εποχικών αναγκών συμφωνείται 6ημερη εργασία, το επιπλέον ημερομίσθιο θα αμοίβεται επιπλέον. Μάλιστα, σε περίπτωση που η επιπλέον ημέρα εργασίας πέφτει Κυριακή ή αργία, το ημερομίσθιο θα καταβάλλεται προσαυξημένο κατά 75 τοις εκατό.
Από 1ης Ιουνίου 2023, οι βασικοί μισθοί στον κλάδο της εστίασης αναδιαμορφώθηκαν ως εξής:
- Για τους αρχιμάγειρες ο βασικός μισθός ανήλθε στα 1.017 ευρώ.
- Για τον μάγειρα Α΄, ο βασικός μισθός είναι 822 ευρώ.
- Για τον μάγειρα Β΄ και για τον μάγειρα Γ΄ ο βασικός μισθός διαμορφώθηκε στα 815 ευρώ.
- Για τους λαντζέρηδες, τους καθαριστές και τους ψήστες, ο βασικός μισθός είναι στα 815 ευρώ.
- Για τους διανομείς, ο βασικός μισθός ανήλθε στα 822 ευρώ.
- Για όσους εργάζονται σε δεξιώσεις μέσω εταιρειών catering το αυξημένο μεροκάματο είναι στα 71 ευρώ.
Σημειώνουμε ότι στη νέα Συλλογική Σύμβαση διατηρούνται ανέπαφα όλα τα επιδόματα.
Τα νέα αυτά είναι πολύ αισιόδοξα για τους υπαλλήλους του κλάδου εστίασης οι οποίοι συγκαταλέγονται στους πιο βαριά εργαζόμενους. Ιδίως κατά τους θερινούς μήνες όπου στους τουριστικούς προορισμούς οι ρυθμοί εργασίας είναι έντονοι, πολλοί υπάλληλοι δουλεύουν απρόσκοπτα υπό αντίξοες συνθήκες, χωρίς την προστασία ομπρελών ή άλλων συστημάτων σκίασης και κάτω από πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Την τιμητική τους τον τελευταίο χρόνο είχαν και άλλοι κλάδοι με τις αντίστοιχες Συλλογικές Συμβάσεις να εξασφαλίζουν αυξήσεις στους μισθούς αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις και επιδόματα. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Καλλυντικών θα λαμβάνουν διάφορα επιδόματα μεταξύ αυτών γάμου (10 τοις εκατό), παιδιών (1 τοις εκατό, 2 τοις εκατό και 5 τοις εκατό ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών), βρεφονηπιακού σταθμού (200 ευρώ για κάθε παιδί) και πτυχίου (από 3 τοις εκατό έως 11 τοις εκατό).
Αξίζει να σημειωθεί πως το 2022 υπογράφηκαν 217 συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε επιχειρήσεις, ενώ το 2021 είχαν υπογραφεί μόλις 180. Από τις συμβάσεις που υπογράφηκαν το 2022, οι 80 (36 τοις εκατό του συνόλου) προέβλεπαν αυξήσεις, ενώ οι υπόλοιπες 137 προέβλεπαν αμετάβλητους σε σχέση με το παρελθόν μισθολογικούς όρους. Πρόκειται για τις περισσότερες επιχειρησιακές συμβάσεις από το 2018.