Διανύουμε τα μέσα της τουριστικής περιόδου και η Ελλάδα δοκιμάζεται από τον πρωτοφανή καύσωνα και τις φονικές πυρκαγιές. Χιλιάδες στρέμματα έχουν καεί, χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, ζώα και περιουσίες.
Αττική, Ρόδος, Κέρκυρα, Κάρυστος, Λουτράκι παραδόθηκαν στις φλόγες και ακόμα δίνονται εικοσιτετράωρες μάχες για να περιοριστούν οι φωτιές σε κάποια σημεία. Η φωτιά ήταν τόσο αμείλικτη που έκαψε μέχρι και ξαπλώστρες και ομπρέλες στην παραλία, λίγα μόλις μέτρα πριν από τη θάλασσα.
Στις ειδήσεις φιγουράρουν εικόνες από τις καμμένες εκτάσεις και τους πυρόπληκτους τουρίστες να ‘’φυγαδεύονται’’ από τα καταλύμματα τους, κάποιοι χωρίς να γνωρίζουν τι έπεται στη συνέχεια.
Οι πυρκαγιές, είτε ως αποτέλεσμα εμπρησμού ή ως φυσικό φαινόμενο (που εντείνεται με την κλιματική αλλαγή), αποτελούν απειλή και για την τουριστική βιομηχανία.
Άμεσος αντίκτυπος στους τουριστικούς προορισμούς
Όταν οι πυρκαγιές σαρώνουν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, το άμεσο και ορατό αποτέλεσμα είναι η ζημιά και η καταστροφή που προκαλούνται στα φυσικά αξιοθέατα. Πάρκα, δάση και ειδυλλιακά τοπία που προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο, όταν γίνονται στάχτη εκτός από την ανυπολόγιστη καταστροφή στο οικοσύστημα, οδηγούν σε μείωση της τουριστικής κίνησης αποφέροντας έτσι αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική και όχι μόνο οικονομία.
Ποιότητα αέρα και ακυρώσεις ταξιδιών
Οι πυρκαγιές απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες καπνού και σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας μείωση της ποιότητας του αέρα ή ακόμα και καθιστώντας τον δηλητηριώδη, στις πληγείσες περιοχές. Η κακή ποιότητα του αέρα οδηγεί σε ανησυχίες για την υγεία τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους κατοίκους, αποθαρρύνοντας τα ταξίδια στην περιοχή. Ήδη στη Ρόδο έχουν γίνει πολλές ακυρώσεις προκαλώντας επιπλέον ανησυχία στον τοπικό επιχειρηματικό κόσμο που για την επιβίωση του βασίζεται στον τουρισμό.
Φόβος και προκατάληψη
Ακόμη και σε περιοχές που δεν επηρεάζονται άμεσα από τις πυρκαγιές, ο φόβος και η προκατάληψη φαίνεται πως επηρεάζουν πολύ την τουριστική κίνηση. Σε πολλές περιπτώσεις, τα μέσα ενημέρωσης επιμένουν στη σοβαρότητα των πυρκαγιών οδηγώντας έτσι τους εν δυνάμει τουρίστες να συσχετίζουν ολόκληρες περιοχές ή ακόμα και χώρες με τον κίνδυνο και την καταστροφή. Δυστυχώς αυτό το ‘’αίσθημα’’ μπορεί να παραμείνει πολύ καιρό μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών, οδηγώντας σε μείωση της τουριστικής εισροής.
Θα πρέπει όμως να υπάρχουν στρατηγικές για αντιμετωπίζονται αυτές οι καταστάσεις άμεσα και αποτελεσματικά, διασφαλίζοντας έτσι την ελάχιστη ζημία στις τουριστικές επιχειρήσεις.
Σχέδια ετοιμότητας και ανταπόκρισης
Οι περιοχές που εξαρτώνται από τον τουρισμό πρέπει να αναπτύξουν ολοκληρωμένα σχέδια ετοιμότητας και αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Αυτά τα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, διαδικασίες εκκένωσης και στρατηγικές επικοινωνίας για την ενημέρωση των τουριστών σχετικά με πιθανούς κινδύνους. Ο αποτελεσματικός συντονισμός μεταξύ των τοπικών αρχών, των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και αυτών που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο είναι απαραίτητος για τη διασφάλιση της ασφάλειας των επισκεπτών και την ελαχιστοποίηση των διαταραχών στα ταξιδιωτικά σχέδια.
Δεν θα πρέπει να αμελείται η ενημέρωση τουριστικών γραφείων που εδρεύουν στο εξωτερικό τα οποία θα πρέπει να είναι σε θέση να ενημερώνουν και να καθοδηγούν τους πελάτες τους που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές.
Προώθηση διαφορετικών αξιοθέατων
Για να μειωθεί ο αντίκτυπος των πυρκαγιών στον τουρισμό, οι αρμόδιοι θα πρέπει να διαφοροποιήσουν τις στρατηγικές προώθησης των περιοχών που έχουν πληγεί. Αντί να επικεντρώνονται αποκλειστικά στα φυσικά αξιοθέατα, θα πρέπει να τονίζουν άλλες μοναδικές πτυχές της περιοχής, όπως η πολιτιστική κληρονομιά, η τοπική κουζίνα και οι δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους. Προβάλλοντας την ποικιλομορφία της περιοχής, τα ενδιαφερόμενα μέρη του τουρισμού μπορούν να ενθαρρύνουν τους επισκέπτες να εξερευνήσουν πέρα από τις ζώνες που έχουν πληγεί από τη φωτιά.
Συνεργασίες τουριστικών επιχειρήσεων
Στις κρίσιμες ώρες που βιώνει η Ρόδος, πολλοί από τους πυρόπληκτους τουρίστες μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες ήταν σε ασφαλείς τοποθεσίες. Αυτή η κίνηση οφείλεται στην άμεση συνεργασία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Μάλιστα σε κάποιες περιοχές που είχαν μαζευτεί πλήθη τουριστών που θα επέστρεφαν εσπευσμένα στις πατρίδες τους, στήθηκαν συστήματα σκίασης για να προστατέψουν τους ταλαιπωρισμένους επισκέπτες από τον καυτό ήλιο.
Οι πυρκαγιές έχουν βαθιές επιπτώσεις στον τουρισμό, απειλώντας τα οικονομικά μέσα διαβίωσης των κοινοτήτων που βασίζονται σε αυτόν. Ωστόσο, με στρατηγικό σχεδιασμό και συνεργασία, οι πληγείσες περιοχές μπορούν να ανακάμψουν από αυτές τις καταστροφές και να ξαναχτίσουν την τουριστική τους βιομηχανία.